MED v apiterapii

Na úvod by sme radi uviedli krásnu vetu, ktorú sme našli v knihe od pána Demetera: Apiterapia, Liečenie včelími produktmi z roku 2013, z ktorej sme pri tvorbe tohto textu aj čerpali:

„Čo je pre dojča v potrave mlieko, to je pre starého v potrave med“.

Ako vzniká med

Med je produktom včely medonosnej (Apis melifera). Jednu rodinu obsadzujúcu úľ z 2-3 nadstavkov tvorí 50 - 80 000 včiel. Na nazbieranie jedného kg medu potrebujú vzlietnuť 2 – 5 miliónkrát. Nektár ešte nie je medom ako ho poznáme a obsahuje 30 – 50 % vody. Donášaný nektár včely počas zbierania a uskladňovania spracúvajú a enzýmovým štiepením v žalúdku menia na med, pričom ho obohacujú niektorými látkami zo svojho organizmu. Medom sa včely kŕmia a prebytok ukladajú do medníka. Med v medníku zreje, odparuje sa z neho prebytočná voda a dostáva konzistenciu a chuťové vlastnosti dobrého pravého medu.

Z histórie medu

Med je vzácnym prírodným liekom a potravinou, ktorú ľudia poznali už v dávnej minulosti. Podľa posledných nájdených včiel vo fosíliách sa včely na našej planéte vyskytovali pred viac ako 100 miliónmi rokov. Už Hippokrates (antický lekár z ostrova Kos pokladaný za otca lekárstva a zakladateľa medicíny, 460 p.n.l. ) odporúčal med ako zázračný, všeobecný liek na choroby a ako univerzálne antidotum (protijed). Pytagoras spolu s Hippokratom chválili vlastnosti medu a hovorili, že za svoju dlhovekosť vďačia práve medu. Účinky na zdravie a krásu poznali aj starý Egypťania. Svoju krásu ním pestovala už legendárna Kleopatra. Rimania ho považovali za pokrm bohov, ktorý im mal zaručiť nesmrteľnosť a mnohé národy ho používali na posilnenie pred vojnovými výpravami. Aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu.

Zloženie medu

Med obsahuje takmer všetky minerály a stopové prvky okrem selénu. Obsahuje jednoduché cukry ako je fruktóza, glukóza a disacharidy, ako je sacharóza, ale aj oligosacharidy a ďalšie cukry, 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych, tiež rastlinné bielkoviny z nektáru rastlín, ale aj živočíšne – z hltanových žliaz včiel. Med obsahuje látku apalbumin 1, ktorá pôsobí na bunky aktivizujúc imunitný systém – tvorbu cytokínov – skôr než dôjde k mikrobiálnej alebo vírusovej infekcii. V mede nájdeme množstvo enzýmov (látky, ktoré majú dôležitú úlohu pri obnove imunitného systému) ako sú amyláza, kataláza, oxidáza, maltáza, inuláza a mnohé iné. Dôležitou súčasťou sú vitamíny – predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B12), C, D, H, K, P a minerálne látky. Ďalej stopové prvky ako je vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, síra, železo, kremík, mangán, bárium, nikel, striebro, zinok, volfrám, mangán, molybdén, chróm, kobalt, vanád,...Med obsahuje vodu, ktorej obsah podľa normy SZV (Slovenský zväz včelárov) nemá byť vyšší ako 18%. EÚ povoľuje 20%. Med obsahuje tiež kvasinky, ktoré sú jeho bežnou súčasťou. Pri dodržanej hornej hranice obsahu vody med nekvasí. Med obsahuje aj baktérie, ale len vo forme spór. Pre med je charakteristická antibakteriálna aktivita, môže sa prejaviť vo dvoch formách: 1. bakteriostatickej (zabraňuje rastu a rozmnožovaniu baktérií) a 2. bakteriocídnej (ničí baktérie). Avšak napríklad bifidobaktérie med neničí. Teda zmes jogurtu a medu je organizmus veľmi prospešná. Nad  45°C sa zničia niektoré enzýmy a cenné látky citlivé na teplo. V mede nájdeme aj voľné organické kyseliny ako je kyselina octová, citrónová, šťavelová, mliečna, či mravčia. Ďalšie látky pôsobiace antibakteriálne ako je cholín, acetylcholín, inhibín a iné. V neposlednom rade sú tu zastúpené koloidné látky (ochranné látky enzýmov, chrániace ich pred prostredím v našom žalúdku), farbivá – karotény, flavóny, chlorofyl, melanín a napokon silice a peľové zrnká. Náš organizmus vie veľmi dobre stráviť a vvyužiť všetky látky, ktoré sú v mede.

Liečenie medom

Odporúčajú ho pri ochorení pečene, zápaloch žlčníka a pri poškodení tkaniva pečene liekmi. Antiseptický účinok medu sa s úspechom využíva pri popáleninách, pri vredoch a preležaninách. Med vynikajúco vstrebáva vodu a vyplavuje hnis a cudzorodé látky z rán, obmedzuje rast baktérií, má dezinfekčné účinky.

Okrem toho, že dodáva telu energiu bez zaťažovania tráviaceho traktu, povzbudzuje činnosť čriev pri dlhodobej zápche. Naopak pri neinfekčných hnačkách pôsobí upokojujúco. Hojí poranenú sliznicu, preto sa používa aj pri vredovej chorobe žalúdka, dvanástorníka alebo sliznice hrubého čreva. Med je síce sladká potravina, no v primeranom množstve je liekom a potravinou. Obsahuje acetylcholín, ktorý rozširuje drobné cievy, a tým znižuje tlak. Znižuje riziko aterosklerózy. Vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov dokáže oxidáciou cholesterolu zabrániť jeho usadzovaniu v žilách a tepnách, čo pozitívne ovplyvňuje správny krvný tlak. Posilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva.

Med by mal byť základným článkom výživy každého človeka, pretože spomaľuje starnutie tela človeka. Prispieva k rozšíreniu vencových tepien srdca a k lepšiemu prekrveniu srdcového svalu. Dáva mu nevyhnutné živiny ako hroznový cukor, vitamíny B a C, stopové prvky draslík a horčík. Posilňuje imunitný systém a  jednou lyžičkou medu pred spaním, môžete dokonca zabrániť nervozite a navodiť si pokojný spánok.

Med, okrem dermatologických prípravkov na skrášľovanie tváre, vyrovnávanie vrások,  liečenie zápalov kože, omladzovanie, je aj proti rôznym ekzémom, psoriáze, oparom, ústnym ochoreniam.

Oddávna sa med užíva pri zápaloch horných dýchacích ciest, je súčasťou bylinkových pľúcnych čajov. Pri vírusových (napr. chrípke) a bakteriálnych (napr. angíne) ochoreniach sa potením z tela vytráca draslík, čo je následne príčinou svalových bolestí. Vtedy pomáha draslík obsiahnutý v mede. Keby sa totiž strata draslíka prehĺbila, došlo by k svalovým kŕčom, či dokonca k poruchám srdcovej činnosti, lebo srdcový sval potrebuje pre svoj správny chod dostatok draslíka.

Med a liečenie detí

Med má zvlhčujúci účinok na pokožku, čo znamená, že vstrebáva a udržiava vlhkosť. Med je nedráždivý s výnimkou alergikov, takže je vhodný aj pre citlivú pokožku a výrobky pre malé deti. Med nemá žiadne prísady alebo konzervačné látky – je to jeden z mála produktov, ktoré môžu byť balené a predávané tak, ako boli získané priamo z prírody.

Málo rozšíreným, ale vhodným odporučením, je zaradenie medu do jedálneho lístka nemluvniat. Lyžička medu pridaná dojčatám do mlieka vedie k tomu, že sa deti zdravo vyvíjajú, sú veselé a s rastom zúbkov nemajú nijaké problémy. Med nepoškodzuje sklovinu tak ako je to pri konzumácii cukríkov. Aj detskú kašu odporúčajú sladiť medom. Pravda treba uviesť, že sú aj názory, že med sa nemá dávať deťom do 2 rokov. Napríklad MUDr. Jana Hajdúšková zastáva názor, že dieťaťu sa môže začať podávať med, Keď prestane byť dojčené a prejde na pestrejšiu stravu. V médiách sa v minulosti objavili informácie, že dieťa po požití medu ochorelo na dojčenský botulizmus (toxín baktérie Clostridium botulinum). Spóry tejto baktérie sa vyskytujú v prostredí a v bežných potravinách, avšak v tráviacom ústrojenstve tak dospelého, ako aj dieťaťa nie sú schopné sa rozmnožiť a vytvoriť toxín, nemôžu sa množiť ani v mede (viac Dalibor Títera, Včelí produkty mýtu zbavené, str. 43).

V niektorých častiach sveta sa med podáva novorodencom hneď v prvých dňoch života ako špeciálne tonikum na ich posilnenie, osobitne ak sa narodili slabé alebo predčasne. Med sa odporúča tehotným matkám počas tehotenstva, dieťa sa vyvíja bez problémov, po narodení ľahko priberá na váhe, rastie, je pokojné a dobre spáva.

Lieči detské anémie, pretože zvyšuje hodnoty hemoglobínu. Odporúča sa pri neurastenických (nervová slabosť, závrate, bolesti hlavy) prejavoch u detí, kde sedatívny účinok medu podporuje odstránenie týchto stavov.

Odporúčané užívanie:

Najzdravší je čerstvý (surový) med. Zvlášť hodnotný pre organizmus je med vtedy, keď ho konzumujeme pravidelne, hoci aj v malých množstvách. Najlepšie je začať ho užívať už pri raňajkách. Med svojim zložením a obsahom je vysoko hodnotná biologicky aktívna čistá potrava a je považovaný za potravinu 21. storočia.

Dospelý                           3-4 čajové lyžičky denne

Deti nad 10 rokov            2 čajové lyžičky denne

Deti do 10 rokov             1 mokka lyžička denne

Podľa niektorých autorov je odporúčané množstvo max. 300 g. Spôsob užívania 1-2 lyžičky medu rozpustené v ½ pohári teplej vody alebo citrónového čaju ráno na lačno alebo večer pred spaním. Podľa niektorých autorov konzumácia väčšieho množstva medu nemá negatívny vplyv na zdravie, práve naopak.

Takmer všetky egyptské lieky obsahujú med. V tradičnej medicíne je med tiež ako nosič pre iné lieky. Med neobsahuje jedovaté látky. Včely pri zbieraní nektáru jedovaté látky, ako sú zostatky pesticídov, ťažkých kovov a iné škodlivé látky, filtrujú a ukladajú v jedovom aparáte (vačku).

Med neskôr z liečenia vytlačili lieky na báze chémie, ale na vidieku si tradíciu lieku udržal a používa sa stále.